راهاندازی موتور الکتریکی از مراحل کلیدی در بهرهبرداری بهینه از تجهیزات صنعتی است. انتخاب روش مناسب برای راهاندازی موتور میتواند تاثیرات بسزایی در بهبود کارایی بگذارد. همچنین زمینه کاهش هزینههای برق مصرفی و افزایش طول عمر دستگاهها را هم فراهم سازد. برای آشنایی بیشتر با روشهای نوین راهاندازی موتور الکتریکی و نقش بانک خازنی در کاهش هزینهها، در ادامه این محتوا همراه ما باشید.
برخی روشهای نوین برای راهاندازی کردن موتورهای الکتریکی
روشهای مختلفی برای راهاندازی موتور الکتریکی وجود دارد. از جمله برخی از این روشهای نوین میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- راهاندازی مستقیم یا Direct onLine Dol
اقتصادیترین شیوه برای راهاندازی نمودن موتورهای الکتریکی؛ همین روش ویژه است. در این روش، موتور به صورت مستقیم به منبع تغذیه متصل میشود. با این حال جریان راهاندازی بالا ممکن است سبب آسیب به شبکه برق رسانی گردد. همچنین منجر به ایجاد تنشهای مکانیکی در موتور شود. به همین خاطر به معرفی سایر روشها خواهیم پرداخت.
- راهاندازی به کمک سافت استارترها یا Soft Starter
سافت استارتر یا کاهش اولیه ولتاژ؛ منجر به کنترل جریان راهاندازی و افزایش تدریجی ولتاژ میشود. در نتیجه موتور را به سرعت نامی رسانده و کمک شایانی به کاهش تنشهای الکتریکی-مکانیکی میکند. برای کاربردهایی که احتیاج به راهاندازی نرم دارید؛ این روش گزینه بسیار ایدهآل و مناسب میباشد.
- راهاندازی ستاره مثلث یا همان Star DELTA
در این روش خاص از سری روشهای راهاندازی موتور الکتریکی، ابتدا موتور روشن شده و در حالت ستاره قرار میگیرد. راهاندازی اولیه موتور در حالت مربع انجام میشود. این تغییر اتصال باعث کاهش جریان راهاندازی تا حدود یک سوم مقدار نامی میشود. برای موتورهایی با توان متوسط و بالا بسیار کاربردی است.
- راهاندازی با درایو فرکانس متغیر یا همان Variable Frequency Drive
در این روش، امکان کنترل دقیق سرعت و گشتاور موتور فراهم میشود. با تغییر فرکانس و ولتاژ؛ جریان راهاندازی به حداقل رسیده و بهرهوری از انرژی افزایش پیدا میکند. برای کاربردهایی که نیازمند به سرعت عالی هستند؛ این روش یک انتخاب بسیار مناسب و کاملا کاربردی است.
بانک خازنی در بهینهسازی عملکرد موتورهای الکتریکی دارای چه نقشی است؟
بانک خازنی عملیات اصلاح ضریب توان را با دقت بالا انجام میدهد. از این رو؛ منجر به بهبود کارایی سیستمهای الکتریکی، کاهش تلفات انرژی و بهینهسازی مصرف برق میشود. با کاهش جریان راکتیو سبب افزایش ظرفیت مفید شبکه و بهبود پایداری سیستم هم میگردد. شرکت لیانوین با تخصص بالا در ارائه خدمات برقکاری صنعتی مانند راهاندازی موتورهای الکتریکی، به افزایش کارایی سیستم کمک میکند. با اینکار باعث بهینهسازی مصرف انرژی میگردد. این مجموعه آماده ارائه انواع خدمات تخصصی در حوزه برق صنعتی در هر زمان و مکانی به شما عزیزان است.
لیانوین با کمک استفاده از تجهیزات مدرن و بروز، تعهد کیفیت و جلب رضایت مشتریان؛ بهترین خدمات را ارائه میدهد. کافیست جهت بهرهمندی از خدمات تخصصی این مجموعه به سایت لیانوین مراجعه کنید.
موتور الکتریکی چیست و چه کاربردی دارد؟
موتور الکتریکی یا الکتروموتور، گونهای از انواع ماشینهای الکتریکی بکار رفته در صنایع است. وظیفه تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی را برعهده دارد. اغلب این موتور از طریق اثر متقابل میان میدان مغناطیسی و جریان الکتریکی اقدام به تولید نیرو گشتاور میکند. برای به حرکت درآمدن این موتور بهتر است از اینورترها یا منابع جریان برق Ac و DC کمک گرفت. اغلب موتورهای بکار رفته در صنایع مختلف از نوع سه فاز هستند. این موتورها توان مکانیکی مناسب برای کاربردهای صنعتی را فراهم میسازند.
نحوه کار کردن الکتروموتور سه فاز چگونه است؟
برای راهاندازی موتور الکتریکی نوع سهفاز، بایستی نحوه کار کردن صحیح آن را بدانید. این روش را در زیر به صورت کامل برایتان شرح دادهایم. الکتروموتورهای سه فاز بر اساس اصل القا در الکترومغناطیس کار میکنند. با وصل شدن موتور به منبع تغذیه سهفاز، جریان متناوب منجر به ایجاد میدان مغناطیسی میشود. در نتیجه؛ روتور و محور متصل به مدار را به حرکت در میآورند. عملیات راهاندازی موتور اینگونه انجام میگیرد.
چند نوع موتور الکتریکی سه فاز وجود دارد؟
بر این اساس؛ موتورها به دو دسته سه فاز القایی آسنکرون و سنکرون تقسیم میشوند. هر کدام از این دو نوع، خود شامل زیر مجموعههای مختلف دیگری هستند. برای مثال؛ نوع سه فاز القایی به دستههای قفس ساده و سنجابی، قفس سنجابی دوبل یا چرخشی روتور تقسیم میشود. از نظر خروجی موتور، قاب، وزن، اندازه و طول عمر با یکدیگر متفاوت هستند. از پرکاربردترین انواع آنها، نوع القایی قفس سنجابی است. برای انجام عملیات راهاندازی موتور الکتریکی کافیست از خدمات لیانوین استفاده کنید.
برخی کاربردهای ویژه موتورهای الکتریکی
انواع موتورهای الکتریکی از کاربردهای ویژه و خاص خود برخوردار هستند. برخی از این کاربردهای ویژه عبارتند از:
- تولید و ایجاد نیرو در دستگاههای صنعتی مانند پمپ، نقاله و کمپرسور
- استفاده در سیستمهای HVAC برای ساختمانهای بزرگ
- استفاده در نیروگاهها برای تولید راندمان پایداری بالا و برق
- تنظیم دقیق سرعت برای عملکرد بهینه و صرفهجویی در انرژی
لیانوین خدمات بسیار ارزنده ای را در زمینه مونتاژ ، ساخت و طراحی تابلو برق صنعتی ارائه میدهد.
برخی از مزایای موتور الکتریکی سه فاز
حال که با نحوه راهاندازی موتور الکتریکی آشنا شدید؛ حتما تمایل دارید کمی بیشتر با مزایای ویژهاش آشنا شوید. از جمله مزایای ویژه الکتروموتورهای سهفاز میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- راهاندازی بدون نیاز به استفاده از خازن
- عمل کردن به عنوان ژنراتور
- داشتن ظرفیت موتور قدرتمند
- کارآمد در انتقال حجم بالایی از برق در یک منطقه
- مقرون به صرفه بودن
- عمر بیشتر نسبت به انواع تک فاز
نحوه راهاندازی موتورهای سه فاز
نحوه راهاندازی موتور الکتریکی سه فاز به شرح زیر است:
سیم پیچ یا استاتور به نسبت به هم همپوشانی پیدا میکنند. منبع تغذیه، جریان برق مورد نظر سیستم را فراهم میکند. با جریان یافتن برق در سیم پیچها عملیات انتقال آن به سیم پیچهای مختلف انجام میگیرد.
به دلیل تغییر سرعت، پیوند شار الکتریکی در مدار طبق قانون فارادی میدان مغناطیسی القا پیدا میکند. میدان مغناطیسی استاتور را قطع کرده و در میله مسی میدان مغناطیسی ایجاد میشود. در نتیجه؛ عملیات راهاندازی موتور الکتریکی انجام میگیرد. لیانوین خدمات بسیار ارزندهای را در این زمینه ارائه میدهد.
سخن پایانی
راهاندازی موتور الکتریکی به نحو صحیح با استفاده از تجهیزات مناسب مانند بانک خازنی به بهبود کارایی سیستمتان کمک میکند. با انتخاب شرکت معتبر لیانوین و استفاده از خدمات حرفهای؛ به بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش هزینههای خود دست پیدا کنید. تیم تخصصی لیانوین کیفیت و کارایی بالایی را در خدمات خود ارائه میدهد.